Iti plac gustarile noaptea? Ai grija la sanatatea ta dentara! - Lozan Dent
Pregnant woman with belly eating sweets

Iti plac gustarile noaptea? Ai grija la sanatatea ta dentara!

Obisnuiesti sa te trezesti la miezul noptii pentru a lua o gustare? Poate ca nu stiai, dar iti afectezi sanatatea dentara! Gustarile de la miezul noptii cresc riscul aparitiei cariilor si a afectiunilor dentare. La aceasta concluzie au ajuns un grup de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga. Explicatia este una cat se poate de simpla.


In timpul somnului, gura este uscata, iar resturile de mancare raman mai mult in gura. Deci cauza principal este schimbarea fluxului de saliva din timpul noptii.

In urma unei cercetari realizate pe un esantion reprezentativ de 2.217 de persoane, timp de sase ani, opt procente dintre participanti obisnuiau sa se trezeasca in timpul noptii pentru lua o mica gustare. Cercetatorii au constatat ca acestia si-au pierdut mai multi dinti, in comparatie cu populatia cercetata care nu obisnuia sa se trezeasca in timpul noptii pentru a manca. In plus, s-a constat ca fumau, erau mai in varsta si consumau multe alimente cu zahar.

Profesorul Damien Walmsley, membru al Asociatiei de Stomatologie din Marea Britanie a declarat: “La fel de periculoase pentru dantura sunt si bauturile acidulate pe care le servim inainte de culcare. Pentru a preveni aparitia afectiunilor dentare recomand, cu precadere, periajul dintilor dupa aceste mici gustari din miez de noapte”.

Call Now Button
Send message via your Messenger App
Scroll to Top