Categoric, da. Dintii si gingiile dumneavoastra necesita o atentie suplimentara, datorita modificarilor hormonale din aceasta perioada. Datorita cresterii nivelului de estrogen si progesteron, inmultirea bacteriilor si aparitia gingivitei este favorizata. Gingiile isi modifica culoarea si devin violacee, sangereaza frecvent si cresc in volum.
Aceste semnale il urmeaza graficul nivelului de hormoni si atinge un punct maxim in luna a opta, urmand sa scada in luna a noua.
Este cunoscut ca o cale de transmitere a infectiilor este cea genitala, dar mai putin cunoscut este faptul ca bacteriile cantonate la nivelul gingiilor pot patrunde in circulatia generala rezultand infectii severe. De aceea igiena orala este critica, iar efectuarea consultatiilor regulate la medicul dentist pentru igienizari profesionale sunt recomandate.
Aproximativ 30-50% dintre femeile insarcinate prezinta probleme gingivale, datorita unei placi bacteriene preexistente, nu a sarcinii in sine.
Stomatologii trebuie sa evite radiografiile dentare pe toate perioada sarcinii. Manevrele mai complicate, precum interventiile chirurgicale si extractiile trebuie pentru trimestrul al doile si al treilea de sarcina.
In cazul unei urgente, medicul dentist trebuie sa colaboreze cu medical obstetrician pentru alegerea unei solutii optime, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Studii recente au demonstrat ca anestezia nu este nociva pentru sarcina, ci stresul unei interventii dureroase sau durerea in sine.
Este important ca viitoarele mamici sa stie faptul ca alcoolul si fumatul sunt factori extrem de nocivi ce pot determina malformatii, o greutate mica la nastere a copilului, dar pot avea si efecte negative asupra smaltului, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ.
Dintii permanenti ai copilului isi incep dezvoltarea intrauterin si ca sanatatea lor este influentata de catre nutritia mamei si starea ei generala de sanatate.